فریدریش مرتز، صدراعظم آلمان، روز دوشنبه گفت که متحدان غربی اوکراین محدودیتهای مربوط به برد تسلیحاتی را که به این کشور تحویل دادهاند، لغو کردهاند. این اظهارات، در حالیکه هنوز از سوی دیگر قدرتهای غربی تأیید رسمی نشده، با واکنش تند کرملین مواجه شده است.
مرتز دوشنبه ۵ خرداد در مصاحبهای تلویزیونی گفت: «ما همهٔ توان خود را برای ادامهٔ حمایت از اوکراین، از جمله از نظر نظامی، بهکار خواهیم گرفت.» او افزود: «هیچ محدودیتی از نظر بُرد تسلیحات تحویلی به اوکراین دیگر وجود ندارد – نه از سوی بریتانیا، نه فرانسه، نه از سوی ما و نه از سوی آمریکاییها.»
او مشخص نکرد که این تصمیم در چه زمانی، توسط کدام کشورها و در مورد چه نوع تسلیحاتی اتخاذ شده است، که این امر موجب سردرگمی رسانهها و تحلیلگران شده است.
کشورهای بریتانیا، فرانسه و آمریکا هنوز واکنشی رسمی به اظهارات مرتز نشان ندادهاند.
با این حال، سخنگوی کرملین، دیمیتری پسکوف، این اظهارات را «بسیار خطرناک» توصیف کرد و گفت: «اگر این تصمیمها واقعاً اتخاذ شده باشند، کاملاً در تضاد با تلاشها برای رسیدن به یک راهحل سیاسی هستند.» او هشدار داد که این اقدامات ممکن است موجب تشدید تنشها شود و تأکید کرد که مسکو آنها را تهدیدی مستقیم میداند.
در پی این سخنان، مسکو بهویژه دربارهٔ احتمال ارسال موشکهای کروز دوربرد «تائوروس» از سوی آلمان ابراز نگرانی کرده است. موشکهای تائوروس که تاکنون از سوی دولت قبلی آلمان به اوکراین تحویل داده نشدهاند، بردی حدود ۵۰۰ کیلومتر دارند.
در حالی که دولت سوسیالدموکرات پیشین به رهبری اولاف شولتس از تحویل این موشکها به دلیل نگرانی از واکنش هستهای روسیه خودداری کرده بود، مشخص نیست که آیا دولت فعلی این موضع را تغییر داده است یا نه. مرتز در اظهاراتش اشارهای مشخص به موشکهای تائوروس نکرد.
از نوامبر سال گذشته، ارتش اوکراین اجازه یافت از برخی تسلیحات غربی با برد بالا علیه اهدافی در خاک روسیه استفاده کند. بهعنوان نمونه، اوکراین موشکهای اتکمز ساخت آمریکا را که تا ۳۰۰ کیلومتر برد دارند، دریافت کرد. همچنین، موشکهای کروز «استورمشدو» بریتانیا و «اسکالپ» فرانسه نیز به اوکراین تحویل داده شده و بر پایه گزارشها، اوکراین از آنها علیه اهدافی در روسیه استفاده کرده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، در ماههای اخیر بارها خواستار اجازهٔ استفاده از این جنگافزار علیه مراکز نظامی در خاک روسیه شده بود تا شبکههای پشتیبانی و تدارکاتی مسکو را مختل کند.
با توجه به شدت گرفتن حملات روسیه و عدم تمایل پوتین برای ورود به مذاکرات جدی، این درخواستها بار دیگر در مرکز توجه قرار گرفته است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، با وجود انتقادهای اخیرش از ولادیمیر پوتین و ابراز ناامیدی از روند مذاکرات صلح اوکراین، هنوز موضعی قاطع علیه روسیه اتخاذ نکرده است.
ترامپ در حالی نسبت به پوتین موضعی تندتر گرفته که همزمان از ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، نیز بهشدت انتقاد کرده است.
در حالیکه برخی رهبران اروپایی این تغییر لحن ترامپ را امیدوارکننده میدانند، مشخص نیست او در عمل چه سیاستی در قبال جنگ اوکراین اتخاذ خواهد کرد.