دستگاه قضایی جمهوری اسلامی از اجرای حکم اعدام پدرام مدنی به اتهام «جاسوسی برای اسرائیل» خبر داد.
خبرگزاری قوه قضاییه جمهوری اسلامی، میزان، صبح چهارشنبه هفتم خرداد اعلام کرد که پدرام مدنی اعدام شد.
مادر پدرام مدنی و همچنین نرگس محمدی و دیگر فعالان حقوق بشر هشدار داده بودند که این زندانی در «پروندهای پر از ایرادات اساسی»، بدون دسترسی به وکیل انتخابی و تنها بر اساس اقرارهای زیر فشار به اعدام محکوم شده است.
با این حال قوه قضاییه جمهوری اسلامی مدعی شده که پدرام مدنی تلاش داشته است تا «اطلاعات دارای طبقهبندی، از جمله مکانها و ساختمانهایی که تجهیزات زیرساختی در آن مستقر بوده» را به «افسر موساد» برساند.
به نوشته خبرگزاری میزان، پدرام مدنی در سال ۱۳۹۹ به اتهامهای «جاسوسی برای اسرائیل» و «تحصیل مال از طریق نامشروع» بازداشت شد.
سازمان حقوق بشر ایران در روزهای اخیر گزارش داد که پدرام مدنی از یکشنبه چهارم خرداد از زندان اوین به زندان قزلحصار کرج منتقل شده و خانواده او را برای آخرین ملاقات به زندان فرا خواندهاند.
به گفته این سازمان مستقر در نروژ، حکم اعدام پدرام مدنی سه بار در دیوان عالی کشور نقض شد اما هر بار، شعبه همعرض مجددا به اعدام او رای داد.
مادر پدرام مدنی روز سهشنبه با انتشار پیامی ویدئویی گفت که فرزند ۴۱ سالهاش در این مدت تنها به وکیل تسخیری دسترسی داشته و پرونده او «پر از ابهام است و ایرادات خیلی زیادی دارد».
او با اشاره به اینکه همسرش سال گذشته «از غصه اینکه فرزندش در زندان اوین است» بر اثر سکته جان باخت گفت: «نگذارید یک خانواده یک بار دیگر داغدار شود».
همچنین اولیویه گروندو، شهروند فرانسه که بیش از دو سال و نیم در ایران زندانی بود، با انتشار ویدئویی به زبان فارسی خواستار توقف حکم اعدام پدرام مدنی شد و گفت که در زندان اوین با او همبند بوده است.
او با بیان اینکه «بچه خیلی باحالی است و من خیلی دوستش داشتم» گفت که پدرام مدنی بیستمین همبندی اوست که برای اعدام به زندان قزلحصار منتقل شده است.
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل، نیز روز سهشنبه به ایرادهای قانونی در پرونده پدرام مدنی اشاره کرده و گفته بود که او از دسترسی به وکیل انتخابی محروم بوده و اعترافهایش تحت شکنجه بودهاند.
خانم محمدی در پیامی ویدئویی گفت: «صدور حکم اعدام در دادگاههای غیرمستقل و توسط قضات وابسته به حکومت، بر اساس اقاریر کذب، جنایتی آشکار است.»
این فعال حقوق بشر افزود: «سرهای جوانان بی گناه را بر سر دار می آویزند در حالی که می دانند اعتراف دروغ بوده و زندانی حتی بر اساس قوانین خودشان مستحق اعدام نیست.»
دستگاه قضایی جمهوری اسلامی دهم اردیبهشت نیز از اعدام محسن لنگرنشین به اتهام «جاسوسی برای اسرائیل» خبر داده بود.
خبر اجرای حکم اعدام پدرام مدنی یک روز پس از آن منتشر شد که سازمان دیدبان حقوق بشر با اشاره به افزایش اعدامها در ایران، نسبت به اعدامهای قریبالوقوع چند زندانی سیاسی از جمله پدرام مدنی هشدار داد.
این نهاد بینالمللی روز سهشنبه اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران تنها در ۲۵ روز نخست ماه جاری میلادی، دستکم ۱۱۳ نفر را اعدام کرده و شمار کل اعدامهای ایران در سال جاری میلادی تاکنون به ۴۷۸ نفر رسیده است.
دیدهبان حقوق بشر علاوه بر پدرام مدنی، نسبت به اعدام قریبالوقوع مهدی حسنی و بهروز احسانی اسلاملو که در زندان قزلحصار هستند نیز هشدار داده است.
ایران بر اساس سرانه جمعیت بالاترین نرخ اعدام را در جهان دارد و تاکنون درخواستهای نهادهای بینالمللی برای توقف اعدامها را نادیده گرفته است.
همچنین شماری از فعالان حقوق بشر، زندانیان سیاسی و بستگان محکومان به اعدام از حدود یک سال و نیم پیش کارزاری به نام «سهشنبههای نه به اعدام» به راه انداختهاند و هر هفته با اعتصاب غذا به ادامه موج اعدامها اعتراض میکنند.