سخنگوی وزارت خارجهٔ جمهوری اسلامی میگوید ایران کوچکترین نرمشی در مورد توقف غنیسازی اورانیوم در خاک خود نخواهد داشت و گزارشها در مورد «توقف سه سالهٔ غنیسازی در ایران» را تکذیب کرد.
اسماعیل بقایی روز دوشنبه پنجم خرداد در یک نشست خبری گفت که موضوع غنیسازی «بخش لاینفک انرژی هستهای صلحآمیز» جمهوری اسلامی است؛ «به هیچ عنوان مجاز نیستیم که در این مورد کوچکترین نرمشی نشان دهیم» و «پیشنهادهایی که مطرح میشود قاعدتاً این خط قرمز خیلی پررنگ ما را حتماً مد نظر قرار خواهد داشت».
او این اظهارات را در پاسخ به سوالی در مورد ابتکارات عمان، میانجی مذاکرات بین ایران و آمریکا، برای حل بنبست موجود در گفتوگوهای طرفین در زمینه غنیسازی بیان کرد.
در حالی که ایالات متحده خواهان یک برنامهٔ هستهای غیرنظامی از سوی ایران بدون حق غنیسازی است، تهران بر غنیسازی پافشاری کرده و آن را «خط قرمز» خود خوانده است.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز ۳۰ اردیبهشت گفت: «اینکه بگویند ما به ایران اجازۀ غنیسازی نمیدهیم، این غلط زیادی است. کسی منتظر اجازۀ این و آن نیست».
مارک روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، به صراحت گفته است که دولت دونالد ترامپ در تلاش برای دستیابی به توافقی با ایران است که به تهران اجازه دهد یک برنامهٔ هستهای صلحآمیز اما بدون غنیسازی اورانیوم داشته باشد.
آمریکا به طور فزایندهای نگران ذخایر اورانیوم ایران است که به گفتهٔ آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مواد لازم برای غنیسازی در سطح ۹۰ درصد و ساخت دستکم شش بمب اتمی را در اختیار دارد.
سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران روز دوشنبه در پاسخ به سوالی در ارتباط با اخبار رسانهها مبنی بر اینکه در مذاکرات روز دوم خرداد با آمریکا، تهران پذیرفته است به مدت سه سال غنیسازی را متوقف کند، گفت: «چنین چیزی صحت ندارد».
ایران و ایالات متحده تا کنون پنج دور مذاکره با میانجیگری عمان برگزار کردهاند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در مورد آخرین دور مذاکرات بین تهران و واشینگتن گفته که این گفتوگوها «بسیار بسیار خوب» بوده و در مذاکرات «پیشرفت جدی» به دست آمده است.
او روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگاران افزود: «ببینیم چه پیش میآید، اما فکر میکنم ممکن است خبرهای خوبی از جبهه ایران داشته باشیم».
پزشکیان: اینطور نیست که از گرسنگی بمیریم
در همین حال، مسعود پزشکیان رئیسجمهور ایران با اشاره به مذاکرات بین ایران و آمریکا گفت: «اینگونه نیست که اگر نخواهند با ما مذاکره کنند و ما را تحریم کنند از گرسنگی بمیریم، ما راه خود را پیدا خواهیم کرد، برای برونرفت از مشکلات صدها راه وجود دارد».
او افزود: «تنها کافی است که دست به دست هم دهیم و با هم متحد شویم و اجازه دهیم نخبگان در میدان عمل کار کنند».
آقای پزشکیان در کارزارهای انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری پارسال یکی از شعارهای خود را رفع تحریمها قرار داد ولی از آن زمان نه تنها گشایشی در این زمینه ایجاد نشده است، بلکه وضعیت معیشتی مردم وخیمتر شده و مشکلات زیاد دیگری از جمله بیبرقی و بیآبی نیز بروز کرده است.